Yaşlandıkça
vücudumuz daha az dirençli hale gelir ve hastalıklara karşı daha duyarlı olur.
Kalp hastalığı Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedenlerinden
biridir, bu nedenle yaşlandıkça kalp sağlığınızı korumak önemlidir. İyi
beslenme, yaşlandıkça sağlıklı bir kalbi korumanın anahtarıdır, ancak
diyetinizde yaşam kalitenizi artıracak sağlıklı değişiklikler yapmak için
hiçbir zaman geç değildir.
Yaşlandıkça kalp sağlığını korumak kritik önem taşır.
Yaşlandıkça,
kalp sorunları eskisinden daha hızlı gelişebilir. Bunun birçok nedeni vardır:
atardamarlarınız daha az elastik ve esnek olabilir; kalp kasına giden kan akışı
azalmış olabilir; veya kalp kasınız daha önce geçirdiğiniz bir kalp krizi
nedeniyle hasar görmüş olabilir. Sebep ne olursa olsun, yaşamınızın ilerleyen
dönemlerinde bu zarar verici durumlardan kaçınabilmeniz için şimdi kendinize
iyi bakmanız önemlidir.
Sağlıklı bir
yaşam tarzı, yaşlandıkça kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Bu
da dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve tütün dumanından (pasif
içicilik dahil) kaçınmak anlamına gelir. Doktorunuzla düzenli kontroller de
yaşam boyunca sağlığınızı korumak için gereklidir
Kalp sorunları ileri yaşlarda hızla ortaya çıkabilir, bu nedenle sağlıklı kalmak çok önemlidir.
Kalp hastalığı
Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedenidir ve her yıl 1
milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmaktadır. Kalp sorunları en çok yaşlı
yetişkinler arasında yaygındır ve bu yaş grubunda çok hızlı bir şekilde ortaya
çıkabilir, bu nedenle kalp sağlığını korumak için adımlar atmak önemlidir.
Yaşlanmaya
bağlı olarak kalp hastalığı riski altında olmanın yanı sıra, ailesinde kalp
sorunu geçmişi olan kişiler de daha yüksek risk altındadır. Çoğu zaman bu
bireyler, semptomları kendileri yaşayana kadar kardiyovasküler hastalık
geliştirmeye yönelik genetik bir yatkınlığa sahip olduklarını bile
bilmeyebilirler.
Yüksek
tansiyonu veya diyabeti olan bireyler, koroner arter hastalığına (KAH) bağlı
inme veya kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları geliştirme risklerini
azaltmaya yardımcı olabilecek olası tedavi seçenekleri hakkında doktorlarına
danışmalıdır.
Aşırı kilolu veya
obez olmak kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinizi
artırabilir.
Aşırı kilolu
veya obez olmak kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinizi
artırabilir. İyi haber şu ki, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite
yoluyla kilo vermek kan basıncınızı düşürmeye, trigliseritleri (bir tür yağ)
azaltmaya ve kan şekeri seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Ve bunu
yaptığınızda kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet, bazı kanserler ve artrit
gelişme riskinizi azaltmaya yönelik adımlar atmış olacaksınız. Sağlıklı bir
vücut ağırlığını korumak, nefes nefese kalmadan merdiven çıkmak veya ayakkabı
bağlamak için kolayca eğilmek gibi temel görevlere yardımcı olarak yaşam
kalitesini artırmaya da yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir
kiloyu korumanın birçok faydası vardır:
- Kalp hastalığına yakalanma riski azalır: Vücuda kan pompalayan kalp kasının kendisini etkileyen bu durumun tedavisi olmasa da, sigara gibi sağlıksız alışkanlıkları kontrol altında tutmak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha ciddi durumlara yol açmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Diyetinize daha fazla sebze ekleyin
- Diyetinize daha fazla sebze
ekleyin:
- Diyetinize daha fazla meyve,
özellikle de çilek ekleyin
- Diyetinize daha fazla balık,
fasulye ve baklagil ekleyin
- Diyetinize daha fazla fındık ve
tohum ekleyin:
- Tükettiğiniz zeytinyağı
miktarını artırın (günde 1-2 yemek kaşığı)
- Tam tahıllı
ekmeklere/makarnalara/tahıllara vb. ek olarak esmer pirinç veya kinoa gibi
lif oranı yüksek diğer tam tahılları deneyin
Daha fazla meyve yiyin:
Daha fazla meyve yiyin.
Amerikan
Kalp Derneği, meyve ve sebze açısından zengin bir diyet önermektedir. Journal
of Nutrition'da yayınlanan bir çalışma, bol miktarda meyve, özellikle de yaban
mersini ve elma yemenin kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olduğunu
ortaya koymuştur. Meyvelerin lif içeriği kan basıncını ve kolesterol
seviyelerini düşürebilir ve trigliseritleri (kandaki bir tür yağ) düşürerek
kalp sağlığını artırabilir. Meyveler aynı zamanda düşük kalorili ve su içeriği
yüksektir; her iki özellik de aksi takdirde kilo alımına yol açabilecek açlık
isteklerini azaltmaya yardımcı olur, bu da sizi kardiyovasküler hastalıklar
için daha büyük bir risk altına sokabilir.
Meyve
mükemmel bir C vitamini kaynağıdır - bir fincan günlük ihtiyacınızın yüzde
60'ından fazlasını içerir - bu da sağlıklı cilt üretimini teşvik ederken
bağışıklık sistemi işlevini artırır. Ayrıca beta karoten (A vitamininin öncüsü)
açısından da zengindir ve yaşlandıkça görme yetinizin açık kalmasına yardımcı
olur.
Balık yemeye devam edin
Ayrıca iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağı olan balık yemeye devam etmelisiniz. Omega-3'lerin enflamasyonu azaltmaya, kan basıncını ve trigliseritleri (kandaki bir tür yağ) düşürmeye ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Balık yemek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Balık, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Haftada iki kez balık yemek ve keten tohumu yağı veya ceviz gibi diğer omega-3 yağ asitleri kaynakları, kan trigliseritlerinizi ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyenizi düşürebilir.
İşlenmiş
etlerin sodyum ve doymuş yağ oranı yüksektir, bu da kan basıncını yükseltebilir
ve koroner arter hastalığı (KAH) riskini artırabilir. Kırmızı et de KAH'a
katkıda bulunabilecek bir doymuş yağ ve kolesterol kaynağıdır. Sosisli sandviç,
domuz pastırması, sosis veya öğle yemeği eti gibi işlenmiş etleri sınırlandırın
çünkü bunlar yüksek miktarda sodyum ve kürlenmiş etlerde bulunan ve tümör
büyümesini teşvik ederek kanser riskini artırabilen nitritler/nitratlar içerir
Kırmızı et alımına dikkat edin.
Amerikan
Kalp Derneği, işlenmiş et alımınızı haftada 1-2 porsiyondan fazla olmayacak
şekilde sınırlandırmanızı önermektedir. Ayrıca yüksek kolesterol içerdiği için
kırmızı et tüketiminizi de azaltmayı düşünebilirsiniz.
Diyetinizdeki
kırmızı et miktarını azaltın - sığır eti, domuz eti ve kuzu eti iyi birer
protein ve demir kaynağı olmakla birlikte vücuttaki kolesterol seviyelerini
artırabilir. Bir porsiyon sığır eti 1/4 lb'ye (0,11 kg) eşdeğerdir.
Yemek pişirirken ve fırınlarken zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
kullanın.
Kırmızı et
alımınıza da dikkat etmelisiniz. Kırmızı et doymuş yağ ve kolesterol bakımından
yüksektir, bu da kan kolesterol seviyenizi yükseltebilir. Çok fazla kırmızı et
tüketmekten kaçınmak için, yemek pişirirken veya fırınlarken tereyağı yerine
zeytinyağı veya kanola yağı kullanın.
Yağ
emilimini azaltmak için et pişirirken yapışmaz bir tava kullanın. Ayrıca,
fırında pişirirken veya ocakta dolaylı ısıda (yani doğrudan alev üzerinde
değil) ızgara yaparken kurumaması için yiyeceğin düzgün piştiğinden emin olmak
için bir et termometresi kullanın.
Tuz alımını
azaltın: Tuz alımını azaltmanız gerekip gerekmediğini görmek için bir yemek
günlüğü tutun.
Tuz alımının
azaltılması kalp sağlığı için önemlidir. Tuz (sodyum) bir koruyucudur ve çoğu
işlenmiş gıdada, restoran yemeklerinde ve konserve gıdalarda bulunabilir.
Sofra tuzu
veya sodyum klorür gibi bariz olanlara ek olarak, monosodyum glutamat (MSG),
disodyum fosfat ve sodyum nitrat gibi ilave sodyumu gizleyen birçok başka isim
de vardır.
Yiyecek
etiketi, yiyeceğinizde ne kadar sodyum olduğunu size söyleyecektir. Yüksek
oranda şeker veya yağ içeren düşük tuzlu ürünler yemek yerine yediğiniz sodyum
miktarını azaltmak her zaman daha iyidir.
Porsiyon boyutlarına dikkat edin
Sağlıklı
beslenmenin yanı sıra porsiyon boyutlarına da dikkat etmek önemlidir. Bazı
gıdalar doğal olarak sodyum veya yağ bakımından yüksek olsa da, diğerleri nasıl
hazırlandıklarına bağlı olarak sağlıklı olabilir. Bir restoranda veya açık
büfedeyken, tabağınıza koyduğunuz yiyecek miktarına dikkat edin. Daha az yemek
yedikten sonra kendinizi tok hissetmeniz için daha küçük tabak ve kaseler
kullanarak yağ ve kalori oranı diğerlerine göre daha düşük olan seçenekleri
tercih edin. Örneğin:
Bir porsiyon
et veya balık (3 ons) için bir avuç içi büyüklüğünde protein parçası kullanın
(yaklaşık avuç içiniz büyüklüğünde).
Bir porsiyon
sebze (1 fincan) için bir avuç dolusu (yaklaşık ortalama bir el büyüklüğünde)
kullanın.
Amerikan Kalp
Derneği'ne (AHA) göre 65 yaşın üzerindeyseniz alkolü ölçülü için; aşırı alkol
kalp hastalığı riskini artırabilir.
Amerikan
Kalp Derneği'ne (AHA) göre, 65 yaşın üzerindeyseniz alkolü ölçülü için; aşırı
alkol kalp hastalığı riskini artırabilir. Alkol kalbiniz için iyi değildir ve
hatta kardiyovasküler sorunlara neden olabilir.
Aşırı alkol
tüketimi kalp yetmezliği, aritmiler (anormal kalp ritimleri) ve ani kalp
durması ile ilişkilendirilmiştir. Kan basıncını artırırken, diyabet veya yüksek
kolesterol seviyeleri gibi obezite ile ilişkili sağlık sorunlarına yol
açabilecek ekstra kalori ekler ve bu da sizi yaşamın ilerleyen dönemlerinde
koroner arter hastalığı geliştirme riskine sokar.
Alkol alımı
kadınlar için günde bir içki ve erkekler için günde iki içki ile
sınırlandırılmalıdır (bir alkollü içecek 5 ons şarap [%12 alkol], 1 pint [16
ons] bira [%5 alkol] veya 1 ons [1 shot] viski veya cin gibi alkollü içkilere
eşittir).
Şekerli içecekleri sınırlayın
Şekerli
içecekleri sınırlayın: Kilo kaybı ve kalp sağlığı faydaları için şekerli
içecekleri sınırlayın. Şekerli içecekler sadece kilo almaya neden olabilecek
boş kaloriler değildir, aynı zamanda kalp hastalığı, diyabet ve obezite
riskinizi de artırabilir. Journal of the American Heart Association'da
yayınlanan bir çalışma, günde en az bir soda içen kişilerin kalp krizi geçirme
veya kalp hastalığından ölme olasılığının, gazlı içecek içmeyenlere göre yüzde
30 daha fazla olduğunu göstermiştir. Soda, şeker eklenmiş meyve suyu, sporcu
içecekleri ve enerji içecekleri gibi tatlandırılmış içeceklerin alımını
sınırlandırmak en iyisidir. Bunları ara sıra tüketmeyi seçerseniz, mümkünse
diyet seçeneklerini tercih edin çünkü bunlar normal versiyonlardan daha az
kalori içerecektir (ancak bazı diyet versiyonları hala yüksek düzeyde şeker
içerdiğinden etiketi kontrol edin). Tatlı bir şeye ihtiyacınız varsa, bir çay
kaşığı şekerle şekersiz kahve veya çay içmeyi deneyin; bu, ekstra kalori
eklemeden tatlılık sağlayacak ve dişlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı
olacaktır!
Gün boyunca su ile susuz kalmayın.
Su, sağlığın
temel bir bileşenidir, ancak birçok insan her gün yeterince su içmemektedir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, kadınlar günde yaklaşık 91
ons (2,7 litre), erkekler ise yaklaşık 125 ons (3,8 litre) su tüketmelidir.
Peki günlük
hidrasyon ihtiyacınızı karşıladığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Gün boyunca
ne kadar su içtiğinizi ölçen bir su şişesine yatırım yapmak ya da bir uygulama
veya günlük ile ne kadar su içtiğinizi takip etmek isteyebilirsiniz. İşte
vücudunuzun yeterli H2O almasını sağlamaya yardımcı olabilecek diğer bazı
stratejiler:
- Evde içerken filtrelenmiş
musluk suyu kullanın ve mümkün olduğunca şişelenmiş içecekleri içmekten
kaçının (ikincisi sadece daha fazla istenmeyen katkı maddesi içermekle
kalmaz, aynı zamanda daha pahalıya mal olur). Şişelenmiş sular da
genellikle florür veya klor gibi kimyasallarla işlenmiş olabilecek
belediye kaynaklarından gelir, bu nedenle uzun süre tüketildiğinde
potansiyel riskler oluşturabilir.* Sade H2O'dan daha fazlasını için! Maden
suyuna limon veya misket limonu dilimleri eklemeyi deneyin; ilave şeker
olmadan tat vermesi için salatalık, kereviz sapı veya çilek ekleyin -
ekstra sebze porsiyonu aldığınız için de bonus puan kazanırsınız!
İyi beslenme,
yaşlandıkça sağlıklı bir kalbi korumanın anahtarıdır, ancak diyetinizde yaşam
kalitenizi artıracak sağlıklı değişiklikler yapmak için asla geç değildir
- Daha fazla meyve ve sebze
yiyin.
- Zeytinyağı, kanola yağı,
avokado, fındık, tohum ve balık gibi sağlıklı yağları tercih edin.
- Konserve çorbalar, dondurulmuş
akşam yemekleri ve restoranlarda kutulanmış veya paketlenmiş yemekler gibi
işlenmiş gıdalardan kaçınarak tuz alımını azaltın. Fast food alımınızı
sınırlayın çünkü genellikle yüksek miktarda sodyum (tuz) ile
hazırlanırlar. Bunun yerine, ara sıra kızarmış yiyeceklerin tadını
çıkarmak istiyorsanız, ızgaradan taze yiyecekler veya marketin fırın
bölümünden unlu mamuller seçin.
- Gazoz veya şekerli çay gibi
şekerli içecekleri su ile sınırlandırın; bu, lezzetten ödün vermeden
kalori tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olacaktır! Alışmak biraz zaman
alabilir ama çok geçmeden farkı fark etmeyeceksiniz bile!
Yaşlandıkça
kalp sağlığını korumak çok önemlidir ve kendinizi sağlıklı tutmak için
yapabileceğiniz birçok şey vardır. Meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve yağsız
proteinden oluşan dengeli bir diyetle beslenmek kolesterol seviyenizi düşürmeye
yardımcı olabilir ve bu da kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Daha fazla
balık yemek de iyi bir seçenektir, çünkü kan damarlarındaki iltihaplanmayı
azaltarak ateroskleroz gibi kalp sorunlarına karşı koruma sağladığı gösterilen
omega-3 yağ asitleri içerir. Sosisli sandviç veya şarküteri ürünleri gibi işlenmiş
etleri de sınırlandırmalısınız çünkü bunlar yüksek sıcaklıklarda
pişirildiklerinde nitrozaminlere dönüşen nitritler (veya sodyum nitrit)
içerirler - bu bileşikler kanser riskiyle bağlantılıdır!